Op zaterdagochtend 24 juni 2023 ben ik samen met mijn jongste dochter Mirthe samen met Vogelwacht Limburg op pad geweest. Samen met Geco en Cor hebben we een locatie in de buurt van Mariahoop een steenluilennest bezocht.

Algemene informatie Steenuil

De steenuil is de bekendste van de kleinere uilensoorten. In ons land is hij van oudsher een bekende verschijning in vooral kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. De steenuil schuwt de menselijke omgeving niet en broedt vaak op boerenerven, vooral als deze voldoende natuurlijke variatie bieden. Dan kan een steenuil op een klein oppervlak alles vinden wat hij nodig heeft. Vanaf paaltjes of andere verhogingen zoekt de steenuil naar voedsel en vliegt daar in golvende vlucht op af.

Bron: Website Vogelbescherming

Controle nesten Steenuiltjes

DSC00185 minVanuit de Steenuilenwerkgroep van Vogelwacht Limburg worden er nestkasten voor Steenuilen geplaatst. Het zijn grote nestkasten met een compartiment erin zodat marterachtigen niet zomaar in het nest kunnen komen. De nestkasten worden jaarlijks bezocht om de populatie van Steenuilen in de gaten te houden.

In een mooie grote boom zat een steenuilenkast, het was een verassing of er nog jong steenuitjes in zaten. Rond deze tijd beginnen de steenuiltjes uit te vliegen van het nest. We hadden geluk, er zaten 2 jongen de nestkast en Geco gaf aan dat de uiltjes over een aantal dagen gaan uitvliegen. Eerst in de buurt van het nest en later verlaten ze het ouderlijk nest om zelf een eigen nest te maken. Veel steenuiltjes overleven de eerste winter niet, er verdrinken helaas veel uitjes in drinkbakken. Laten we hopen dat het met deze uitjes goed afloopt. 

De uiltjes zijn lekker zacht zegt, Mirthe en erg schattig. Een van de 2 was ondeugend en wilde al uit de tas ontsnappen en ook tijdens het wegen wilde het uiltje uit het emmertje springen. Nadat de uiltjes gering waren mochten de kinderen de uiltjes kort even vasthouden, daarna werden de uiltjes weer netjes in de nestkast teruggeplaatst in de boom.

Geco en Cor controleren naast steenuilennesten ook nestkasten van bijvoorbeeld Kerkuilen en doen dit in een gebied van Echt, Echterbosch en Susteren. Het was een leerzame en leuke ochtend! Bedankt daarvoor!

 

 


Geschreven door Mirthe en Johan van der Velde (webmaster van deze website).

TERUG NAAR INDEX VERSLAGEN

Logo VWL 300

Gewonde of zieke vogel? 
Op deze website is te lezen wat u kunt doen.

Speciaal voor jonge vogels is hier wat te lezen.

Ook bij veel gestelde vogelvragen vindt u informatie over dit onderwerp.

Heeft een dier acute hulp nodig? Bel 144
Dierenambulance Limburg:
088 - 8113 510

 

Voor andere vragen / adviezen over vogels kunt u contact opnemen met:
Geco Visscher
gecovisscher@gmail.com
+31(0)6 - 2154 5462 

LID WORDEN VWL