Zie jij in jouw omgeving bijvoorbeeld kansen om de biodiversiteit te versterken? Wil je als bewonersgroep samenwerken met jouw gemeente, provincie, of waterschap om dit aan te pakken? En ben je benieuwd naar demogelijkheden om zelf als vrijwilliger aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met het beheer? Het zogenaamde uitdaagrecht biedt hier kansen voor. Bij het uitdaagrecht kunnen bewoners, maatschappelijke organisaties e.a. taken van gemeente, provincie of waterschap overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van groen in de openbare ruimte. 

Om jou op weg te helpen binnen de mogelijkheden en kansen van dit uitdaagrecht, nodigen we je uit voor een webinar én om je aan te melden als deelnemer aan een pilot uitdaagrecht. 

Webinar 

Op woensdag 13 december organiseren de Groene Bondgenoten een webinar over uitdaagrecht. Tijdens deze webinar neemt Thijs Harmsen van het Kennisnetwerk Participatie en Uitdaagrecht je mee in de mogelijkheden. Hij vertelt ons wat het uitdaagrecht is en hoe het werkt, door zijn ervaringen en praktijkvoorbeelden te delen. Daarnaast delen we in dit webinar meer informatie over een aankomende pilot (zie onderstaand) over dit onderwerp, waar initiatieven aan mee kunnen doen. 

Enthousiast geworden? Meld je dan aan voor de webinar! 

  • Datum: Woensdag 13 december 
  • Tijd: 19.00-20.30 
  • Locatie: Online via Zoom (download Zoom hier)
  • AanmeldenJe kan je via deze link aanmelden voor de webinar. Je ontvangt dan een aantal dagen voor de webinar een link om deel te nemen via Zoom. 

Gezocht: enthousiaste initiatieven voor pilot uitdaagrecht 

Zie jij kansen om zelf aan de slag te met uitdaagrecht? Dan denken wij graag met je mee! Wij zijn op zoek naar 3 initiatieven die hier in de praktijk mee aan de slag willen. Met deelname aan de 

pilot krijg je advies van het Kennisnetwerk Uitdaagrecht en de partners uit dit project. Bijvoorbeeld bij het maken van een plan om jouw gemeente uit te dagen, bij het leggen van de juiste contacten of bij het maken van afspraken. Twijfel je of jouw plan geschikt is hiervoor? Schroom niet om contact op te nemen, we denken graag met je mee. 

Contact  Neem voor vragen of meer informatie over de webinar of de pilot contact op met Minella Haazelager: minella@mnh.nl. 

Met vriendelijke groeten namens de Groene Bondgenoten, 

   logo landschappen nl zwart logo ivn natuur educatie logo soorten nl