Van Christiaan Macco kreeg Vogelwacht Limburg onderstaand verslag met bijbehorende fotoreeks van de (vogel)reis naar Australië, die hij samen met zijn vrouw heeft gemaakt.

Na 3 jaar plannen en corona er tussendoor was het dan eindelijk zover. Onze trip naar Australië was geboekt en de voorpret kon beginnen. Van alle kanten kreeg ik vogelboeken van Australië cadeau en al snel was ik op zoek naar goede locaties en vogelsoorten die ik onderweg kon zien. Helaas is mijn vrouw niet zo vogelgek als ik, dus natuurlijk werden er ook andere excursies bijgeboekt.

Aankomst in Adelaide
Na 23 uur vliegen met een tussenstop van 18 uur in Singapore kwamen we eindelijk, om 9 uur in de ochtend, aan in Adelaide. Snel gingen we naar het hotel om in te checken en besloten we maar een stuk te gaan wandelen om wakker te blijven. Na een korte wandeling kwamen we aan in het stadspark en meteen snapte ik waarom mijn schoonouders hadden gezegd; veel plezier in de open lucht volière. Om ons heen vlogen naaktoog kaketoe, grote geelkuif kaketoe, regenbooglori’s, prachtrossela’s, meerdere soorten honingeters en eenden en natuurlijk ibissen. Op de eerste 2 dagen tikte ik in de stad dan ook 22 voor mij nieuwe soorten af.

Na 2 nachten slapen en bijkomen haalde we onze huurauto op en begon het eerste deel van de trip. We reden naar het veerpont bij Cape Jarvis en staken over naar Kangaroo Island. We Verbleven bij Seddon in de Rivarnia cottage. De route erheen was over 10km ‘durt roads’. Dit huisje gelegen op 10 acre privégrond lag op een open stuk grond omgeven door bossen. De verwachting was om hier rustig te starten met een temperatuur met 22 graden, helaas kwamen we echter in een hittegolf met 43 graden aan. De vogeldrinkbak die er stond was dan ook volledig leeg. Snel werd deze gevuld en binnen 10 minuten zaten de eerste vogels bij het water om gulzig te drinken en zich te wassen. Enkele soorten die daar al snel zichtbaar waren zijn: de bronsvleugelduif, roze kaketoe, lori van de blauwe bergen, pennantrosella, ornaatelfje, roodlelhoningeter, witooghoningeter, scharlakenvliegenvanger en de tuinwaaierstaart. Een van de meest bijzondere momenten was toen een wigstaartarend een wallaby greep. Hier hebben we dan ook een mooie foto van kunnen maken.

Tijdens enkele uitstapjes rond het eiland kwamen we ook nog o.a. brilvogels, witwangreigers en verschillende meeuwsoorten tegen. Naast de vele vogels kwamen we natuurlijk ook nog andere dieren tegen. Zo hebben we kangoeroes, wallaby's, varanen, huntmanspiders, robben en een tijgerslang waargenomen. 

Verder naar Perth
Na 1 week op het eiland te zijn geweest zijn we teruggereden naar Adelaide om vervolgens het vliegtuig naar Perth te nemen. Hier hebben we tijdens een dagtrip naar Rottnest Island o.a. de quokka, Australische raaf, de grote kuifstern, steltkluten, dolfijnen en de Australische bergeend gezien. Onze nieuwe auto werd vervolgens opgehaald en we begonnen aan onze rit naar het noorden. We stopten bij The Pinnacles, Geraldton, Kalbarri, the pink lake en kwam uiteindelijk aan bij Monkey Mia. Deze plek is bekend voor zijn wildlife. Onderweg kwamen we weer veel mooie vogelsoorten tegen.

Zo kwamen we onder andere weer pelikanen, de visarend, de roodkopplevier, de diksnavelmeeuw, de roodhalsduif, de Australische scholekster, de gouden fluiter, mangrove reigers en de heilige ijsvogels. Uiteraard kwamen we ook andere dieren tegen zoals hagedissen, kangoeroes en een van mijn wensen om te zien de echidna. Daarnaast zagen we ook vliegen, heel veel vliegen.

Wat niemand vertelt is dat er in Australië met momenten een vliegenplaag kan zijn. Helaas hadden wij hier ook mee te maken, voor een stuk van 1000km moesten we alles doen met vliegennetten op het hoofd. Als je alleen al je mond open deed zaten er 10 binnen.... daarnaast zaten ze op elk vrij stukje van je lichaam.

Aangekomen in Monkey Mia hebben we een paar dagen rustig aan gedaan. Monkey Mia staat bekend om zijn dolfijnen die we dan ook al snel zagen. Op het terrein liepen meerdere emoes met jongen wat leuk was om te zien, maar wat zijn die dieren brutaal. Alles wat iemand liet liggen en meer dan 1 meter weg lag werd geïnspecteerd op eetbaarheid.
Op het park zelf vlogen ook weer enkele mooie vogels zoals de witbrauwbabbelaar, welkomszwaluwen, de westelijke grassluiper en de goudkeelhoningeter. Uiteraard zagen we ook hier weer andere dieren zoals kangoeroes, wallaby's, de Gouds varaan, soepschildpadden, zwartpuntrifhaaien en arendsroggen.

Exmouth en nationale parken
We vervolgde onze weg via Carnarvon richting Exmouth en onderweg kwamen we onder anderen de port linconparkiet en de witstuithoningeter tegen. Eenmaal aangekomen in Exmouth was het warm... erg warm. De temperatuur was rond het middaguur 47 graden. Bij aankomst toch maar een stukje gaan wandelen en al snel kwam ik op een stukje grond uit waar het afgezet was i.v.m. asbest ( in Australische rotsen zit natuurlijke blauwe asbest en gebieden waar dit voorkomt zijn dan ook afgezet). Vanaf de rand had ik een mooi uitzicht op het gebied en ik besloot een tijdje te blijven staan. Al snel zag ik naaktoogkakatoe's, spitskuifduiven en roze kaketoe. Na 5 minuten hoorde ik een bekend geluid boven mij, snel keek ik omhoog en het klopte bij mijn gedachten, bijeneters..... regenboogbijeneter wel te verstaan. Er vlogen er wel 30 rond mij en vlak bij gingen ze op de takken het op prikkeldraad zitten. Tevens hoorde ik nog een 2e bekend geluid achter mij. Dit geluid herkende ik uit de volière van mijn vader. Voorzichtig draaide ik mij om en achter mij in het gras zaten inderdaad zebravinken. Op de terugweg kwam ik nog enkele pareltjes tegen zoals de geschilderde astrild, roodkop amadines, roestschouder elfjes en de roodstuithoningeter.
De volgende dag reden we richting het national park Cape Range voor een excursie ( een grote wens van ons) en onderweg zaten er 100de kaketoes op de draden. Aangekomen bij de excursie plek ging ik van vogel- naar watermodus om met walvishaaien te zwemmen. Een wens die al lang op onze bucketlist stond en absoluut niet tegenviel!

Vanuit Exmouth stond ons een lange rit van 700km te wachten de woestijn in, op weg naar het nationaal park Karijini. Hier wilde we graag heen om sterren te kijken. Bij aankomst werden we ontvangen met een waarschuwing voor slangen. Helaas hebben we deze niet gezien. Wel werden we ontvangen door spinifexduifjes, varanen en een dingo. We hebben hier een paar mooie hike's gemaakt en gezwommen in spelonken. Helaas door de hoge temp van 40+ graden zagen we niet veel dieren.

Richting Halls Creek en Kununurra
Na een paar rustige dagen vervolgde we onze we via Port Hedland en Broome richting Halls Creek. Hier aangekomen bleek het stadje flink achteruit gegaan en werd ons afgeraden van het terrein van het hotel af te gaan. Helaas zaten we dus 2 dagen min of meer opgesloten. Gelukkig was er op het terrein veel te zien. Zo zag ik mijn eerst kookaburra, boekboekuiltjes, de uilnachtzwaluw, regenboogbijeneters, gouldamadines en de roodrug ijsvogel. Verder kwamen we er nog baardagaampjes en hagedissensoorten tegen. In de avond wilde we tv kijken, echter zodra de zon onderging was dit niet meer mogelijk door de grote groepen vliegende vossen die rondvlogen en ons tv-signaal verstoorden.

Via Fitzroy Crossing, waar we o.a. Binchenows amadine, kookaburra's en wigstaartwouwen zagen, reden we richting Kununurra. Hier hadden we een vliegtocht over de Bungle Bungle geboekt. Veel tijd om vogels te kijken hadden we hier niet omdat het een tussenstop van 1 nacht tussen 2 grote ritten door was. Toch zag ik hier nog 2 nieuwe soorten namelijk de blauwwanghoningeter en de gevlekte prieelvogel. Na een korte nacht reden we door naar Katherine Gorge. We gingen over de grens van west naar noord Australië waar 1,5 uur tijdsverschil in zit. Onderweg trapte ik plots op de rem tot grote schrik van mijn vrouw. Dit omdat er in de bomen een soort zag die ik graag op de foto wilde zetten namelijk de roodstaartraafkakatoe.

Aangekomen in Katherine Gorge hebben we rustig aan gedaan om wat bij te komen, naast veel vogelsoorten die ik reeds had gezien kwamen we hier ook de roodvleugelparkiet, spitsstaartamadine, zwartkoprossela en de fazantspoorkoekoek tegen. We hebben tijdens ons verblijf een boottocht gemaakt en een schitterende hike gemaakt waar we onze eerste zoetwater krokodil hebben gezien.

Ontspannen in nationaal park Litchfield en Kakadu nationaal park
Vanuit Katherine Gorge zijn we doorgereisd naar nationaal park Litchfield, waar we vooral ontspannen hebben. Het schitterende verblijf hier leverde een paar leuke dieren op. We zagen hier o.a. Varanen, de bruine boomkikker, walliby's, de grasvlekmot, de moeraswielewaal en de plaagpad... de bufo marinus.

Vanuit Litchfield zijn we naar onze voorlaatste stop vertrokken, Kakadu nationaal park. Onderweg kwamen we de Australische trap tegen. In Kakadu hadden we meerdere excursies en hikes op de planning staan, maar door de overstromingen was veel niet te doen. We zijn wel naar Fogg Dam gedaan en naar Yellow Water waar we onze eerste zoutwater krokodillen hebben gezien. Wat vogels betreft kwamen we hier zeer mooie soorten tegen zoals de witte-buik zeearend, magpie-gans, de Australische slangenhals, bruine kiekendief, brolga, koereiger, middelste witte reiger, grote zilverreiger, de bonte reiger, de Australische jacana, de Australische griel en de naaktoogkwartelduif.

Afsluiting in Darwin
Als afsluiter van de reis leek het wel of de natuur ons even wilde laten weten dat het ook wat ander kon zijn dan droog, warm en zonnig en we kregen dan ook nog een flinke regenbui (onze eerste) over ons heen. We sloten onze trip af met 2 dagen Darwin. Ik had niet gedacht dat ik hier nog iets bijzonders zou zien aan vogels. Echter midden in de stad kwam ik nog 2 nieuwe soorten tegen, wel te verstaan de rode boshoen en de Australische muskaatduif.

Uiteindelijk zijn de 8 weken omgevlogen en gingen we met een traan in de ogen weer naar huis. Naast veel zoogdieren, reptielen en vissen hebben we 252 vogelsoorten gezien, echter dat kunnen er nog een paar meer worden aangezien ik nog een paar moeilijke soorten te determineren heb. Hopelijk kunnen we snel terug naar dit mooie land om nog meer te ontdekken.

 

TERUG NAAR INDEX VERSLAGEN